Infraroodverwarming geen gebakken lucht

Traditionele verwarmingssystemen (gas, hout, olie etc.) werken met convectie. Volgens dit principe circculeert warme lucht in een ruimte en om beurten mensen en voorwerpen in de kamer verwarmt. Nadeel hiervan is dat de warmte binnen de kamer ongelijkmatig verdeelt wordt, wat zeer oncomfortabel kan zijn. Ook is er altijd veel kans op verlies van warmte door lucht die de kamer in en uit kan stromen.

Lucht in de buurt van het plafond is warmer dan op het niveau van de vloer omdat warme lucht stijgt. Een kamer voelt pas overal warm aan als alle lucht in de ruimte op elk niveau verwarmd is. De warme lucht kan voortdurend makkelijk ontsnappen en de circulatie van de lucht veroorzaakt stofwervelingen die nadelig zijn voor mensen met een alergie. Verwarmde lucht veroorzaakt een lage luchtvochtigheid die ongezond is.

Hoe werkt infraroodverwarming?

Infraroodverwarming straalt warmte in plaats van de lucht te verwarmen. Alle voorwerpen, wanden, muren en plafonds in een kamer worden geleidelijk opgewarmd door directe straling. Deze warmte wordt gelijkmatig uitgezonden als bij een natuurlijk proces van verwarming door een kachel of de zon. De stralingswarmte van infraroodverrwarming wordt direct waargenomen terwijl de lucht niet verwarmd wordt en uitdroogt. Ook vind er geen stofwerveling plaats in de ruimte omdat de lucht niet circuleert tijdens het verwarmingsproces. Warmte of energie gaat niet verloren als er een raam wordt geopend omdat ze niet afhankelijk is van verwarmde lucht. Bij straling van infraroodverwarming is de gevoelstemperatuur 2 tot 3 graden hoger dan bij traditionele convectieverwarming. Daarom geeft infraroodverwarming veel sneller en bij lagere luchttemperatuur minstens zoveel comfort als convectieverwarming.

Convectieverwarming: inefficiƫnt en ongelijke warmteverdeling

Stralingsverwarming: de warmte wordt efficiƫnt en gelijkmatig verdeeld

Nadelen van convectieverwarming

  • Hoge aanschaf- en onderhoudskosten voor monteurs
  • Hoge luchtvervuiling en uitstoot van CO2
  • Ongelijkmatige temperatuur in de ruimte
  • Hoog energieverlies door ventilatie en tocht
  • Ongezond binnenklimaat door stofwervelingen en droge lucht
  • Hoge energieverliezen in leidingen en rookgaskanalen

Meer weten? Stel hier uw vraag